Pazartesi, Aralık 23SOSYOHENDİS | Algılar | Yönelimler | Değişimler
Shadow

Kaçış Sendromu Nedir?

Mehmet Ali Erbil‘in geçtiğimiz günlerde acilen hastaneye kaldırılmasıyla ünlü şovmenin kaçış sendromu isimli hastalığı sebebiyle, tedavisinin zorlaştığı belirtilmekte. Peki bu kaçış sendromu nedir? Mehmet Ali Erbil’in kaçış sendromu hastası olması tedavisini ne kadar etkilemekte?

İsterseniz Mehmet Ali Erbil‘in başından geçen elim hadiseyi tekrar hatırlayalım. Mehmet Ali Erbil, evinin banyosunda düşmesi sonucu acil bir şekilde hastaneye kaldırılmıştı. İlk yapılan muayenede kaburgalarında kırıklar ve kırılan kemiklerin akciğere battığı tespit edilmişti. Bunun üzerine ameliyat olan ünlü şovmenin tedavisinin yoğun bakımda devam ettiği belirtildi. Daha sonra doktorundan ikinci bir ameliyata daha gireceği haberi geldi. Bunun üzerine ünlü şovmenin kardeşi Prof. Dr. Yeşim Erbil, kaçış sendromu nedeniyle tedavinin zorlaştığı, sürecin uzayabileceği, ne kadar süreceğine dair bir tahmin yapılamadığını kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine hepimizin aklına kaçış sendromu nedir sorusu geldi.

Kaçış Sendromu nedir?

Kaçış sendromu, kan basıncındaki dengesizliklere bağlı olarak kılcal damarların geçirgenliğinin artması sonucu kan sıvısının damardan çıkarak dokuya yayılmasıdır. ilk defa 1960’larda tıp literatürüne geçen kaçış sendromu, Clarkson isimli doktorun tespitiyle bulunması nedeniyle tıp literatüründe Clarkson hastalığı olarak da isimlendirilmiştir. Kan sıvısının damarlardan çıkmasıyla birlikte vücütta bir takım şişlikler ve buna bağlı ödemler oluştuğu gözlemlenmekte. Bununla birlikte besin ve minerallerin dağılmasındaki aksamadan dolayı vücutta halsizlik baş göstermektedir.

Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tansiyonda ani düşme, halsizlik, bulantı, kusma ve bunlarla birlikte vücutta ödemlerin ve şişliklerin görülmesi en önemli belirtilerinden. Bunun yanında göğüs bölgesindeki şişlikler kalp ve akciğer zarında su toplanması ihtimalinden dolayı hayati risk içermektedir. Hemen gerekli muayenenin ve müdahalenin yapılması gerekmektedir.

Bunun yanında laboratuvar ortamında tanı konulabilecek bir testi hali hazırda bulunamamıştır. Bununla birlikte kanın koyulaşması, kandaki albümin değerinin düşük olması, potasyum ve sodyum dengesizliği kaçış sendromu habercisi olabilir. Diğer taraftan hastalığın tam olarak nedeni hala tespit edilememiştir.

Kaçış Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Ödemlerin belirmesinin temel sebebinin tansiyondaki düşüklük olmasından dolayı tansiyon dengede tutulmaya çalışılır. Bunun yanında, hastalığın etki ettiği bölge kontrol altında tutulur. Kan dolaşımında yavaşlama söz konusu olduğu için hasta müşahade altında bekletilir.

Kaçış Sendromu Tedaviyi Neden Zorlaştırmakta?

Kaçış sendromu tanısı konulan hastada, kan basıncında ani düşüklük gözlemlendiği için, tedavi için kullanılan ilaçların vücuda dağılmasında zorluklar yaşanacaktır. Bunun için bir yandan asıl acil duruma müdahale edilirken diğer taraftan kaçış sendromu kaynaklı kan basıncı düşüklüğünün önlenmesi gerekecek. Bu açıdan, kaçış sendromu kontrol altına alınması daha öncelikli bir konu olacaktır.

Ülkemizde Yaşanmış Üç Kaçış Sendromu Vakası

Şişli Etfal Hastanesi’nin 2009 yılında yayınlanmış Tıp Bülteni‘nde üç tane farklı kaçış sendromu vakası nedeni ile incelenmiş. Üç vakada da hastlar farklı nedenlerle hastaneye başvurmuşlar. Uzun süren yoğun bakım tedavisi sürecinde hastalara kaçış sendromu tanısı koyulmuş. Örneğin, bilinci kapalı bir şekilde hastaneye gelen hastaya 31 gün sonra kaçış sendromu tanısı koyulmuş. Bunun yanında diğer bir hastaya 40. günde, bir diğerine ise 48. günde kaçış sendromu tanısı koyulmuş. Araştırmayı hazırlayan doktorlar, kaçış sendromu hastalığının uzun yoğun bakım süreci geçiren hastalarda sık görüldüğü ve bu nedenle enfeksiyona bağlı bir hastalık olduğunu düşünmekteler. Bununla birlikte yoğun bakım aşamasında, dolaşım sisteminin takip edilmesi, kan ve kas basıncının izlenmesi tanının konulması için önemli etkenler olduğunu belirtmekteler.

Kaçış sendromu hastalığının kesin bir tedavisi yok. Bununla birlikte sıvı desteğinin verilmesi, kan basıncının yükseltilmesi gibi destekleyici ve kontrol altına alıcı uygulamalar uygulanmakta. Dilerim Mehmet Ali Erbil, en kısa zamanda aramıza tekrar döner ve programlarına kaldığı yerden devam eder. Geçmiş olsun.

Beğendin mi? Buna benzer içerikler üretebilmem için beni Patreon üzerinden destekleyebilirsin.
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyohendis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin