Pazar, Mayıs 19SOSYOHENDİS | Algılar | Yönelimler | Değişimler
Shadow

Hibrit Dünyasına Hoşgeldiniz

Hibrit düşünce sistemi, iki farklı gücün bir arada kullanılması anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle farklı disiplinlerin bir arada kullanılması anlamına gelmektedir. Gelişen teknoloji, kavramların tek bir alanda kalmasını istemiyor. Bir alan üzerinde çalışan bir bireyin o alanda devamlılığını sağlayabilmesi artık farklı alanlarla işbirliği yapmasıyla mümkün oluyor. İşte tam burada hibrit kavramı ortaya çıkıyor.

Hibrit Dünyasına Hoşgeldiniz

İnsan beyni, tek çekirdekli çalışan bir bilgisayar gibidir. Aynı anda birden fazla işlem yapamaz. Gelişen teknoloji ise insanın aynı anda birden fazla işlem yapmasını isteyen bir ortam hazırlıyor. İnsanın doğasına uygun olmayan bu ortamda, insan adapte olmaya çalışacak. Adapte olamayan ise geride kalacak.

Bir terzi, bir berber bugün hayatını ve mesleğini devam ettirebilmesi için kendi alanı olmayan araçlara başvurmak zorunda. Hizmet sektörü doyum noktasına ulaştı. Sosyal medya araçları, konum araçları gibi araçları etkin kullanırsa tanınır, mesleğini idame ettirebilir. Bu da hibrit model kavramının ortaya çıkmasına neden oldu.

Hibrit Model Nedir?

Hibrit model insanın aynı anda birden fazla konuya odağını vermesini istiyor. Temel olarak bir yanda sözel yeteneklere sahipken diğer taraftan sayısal yeteneklere ilgili olmak zorunluluğu getiriyor. Yapılan işi gereği bir yanda toplumu anlayacak, diğer yanda istatistikleri anlama, analiz etme yeteneğine sahip olacak. Gelecek bu model üzerine yükseliyor. Buna uyum sağlayamayan bireyler, kurumlar muasır medeniyetler içerisinde yer alırken zorlanacaklar.

Sosyologlar toplumu okurken, toplumların yaşadığı sorunları analiz ederken baktıkları temel bir argüman var: Geçiş aşaması. Örneğin, tarım toplumundan endüstri toplumuna geçerken bazı topluluklar sorun yaşamışlar. Eski alışkanlıkları yeniye uydurmaya çalışmışlar. Bu şekilde yaklaşan topluluklar uyum sürecinde sorun yaşamışlar. Bunu Alman sosyolog Ulrich Beck risk toplumu kavramı ile açıklamaya çalışmış.

Eski Normalin Yerine Yeni Normal

Şu an baktığımızda 2020 yılında koronovirüsün salgın olarak ilan edilmesiyle kapanmalar ve kısıtlamalar başladı. Eski normalin yerine yeni uygulamalar yerini aldı. Uzaktan eğitim, mobil market uygulamaları, evden çalışma gibi zorunluluklar ortaya çıktı. Uygulamalarda bir takım sorunlar çıktı. Örneğin, uzaktan eğitimde bilgisayar araçları etkin kullanamayan bireyler etkin bir eğitim alamadı. Bunun yanında altyapı olarak buna hazır olmayan aileler eğitime erişim sağlayamadı.

Birden fazla gücün bir arada kullanılmasını öngören hibrit dünyası, her yerde alakalı/alakasız kavramları bir arada kullanılmasını zemin hazırladı. Böyle bir dünyada yeniliklere açık bireylerin ruhsal sağlığını koruduğu görülüyor. Zira, hibrit dünyasına uyum sağlayamayan bireylerde kaygların ve korkuların arttığı görülüyor.  Bu dünya normal okur-yazarlık yanında dijital okur-yazarlık da istiyor. Dijital okur-yazarlığı olmayan bireyler neyle karşılaştığının farkına varamadan zamanı okumakta geç kalıyorlar.

Bu durum kurumlar için de geçerli. Dijitalleşmeyi tamamlayamayan, dijitale yatırım yapmayan kurumlar mevcut pazar ayından düşüyorlar. Şu an ofiste çalışmak ya da 9-5 bir işte zaman ayırmak sorgulanıyor. Hatta haftada 4 gün çalışmaktan bahsediliyor. Tüm bunları yapabilmek sağlam bir dijital altyapının ihtiyacını doğuruyor. Bunun yanında hibrit düşünce sistemine uyum sağlamış bireylere ihtiyaç duyuluyor.

Hibrit düşünce sistemi şu şekilde açıklanabilir. Sizi kendi başınıza bıraksanız, başınızda bir öğretmen olmadan öğrenmeniz gereken bir konuyu nasıl öğrenirsiniz? Yetişkin bir birey için bu kolay olabilir. 10 yaşındaki bir birey için durum biraz farklı. Bilgisayar başında uzaktan eğitime bağlanarak ekrandan bir şeyler öğrenmeye çalışıyor ama kavrayabiliyor mu? Tam burada hibrit dünyaya doğru giderken yolda kaybolanlar ve öne çıkanlar olacak gibi görünüyor. Zira bireysel olarak öğrenebilen bireyler bir adımda önde olacaklardır.

Hibrit Eğitim Sistemi Nedir?

Bugün dünyanın öbür ucundaki bir üniversiteden, istediğiniz dersi izleyebilir, eğitim alabilirsiniz. Bir şeyi öğrenmek istediğinizde sadece  kendi iradeniz izin vermesi yeterli olacaktır. İrade gösterdikten sonra öğrenemeyecek hiçbir şey yok. Hibrit dünyada ayakta kalacak bireylerin iradeli insanların olacağını söyleyebilirim. Bu yüzden bu dünyada hayatta kalmak isteyen önce irade eğitimi almalı, iradesini gelişitirmeli, çocuklara irade eğitimi vermelidir. Bu sayede zamanın gerisinde kalmak durumundan kurtulacaklardır.

Bugün hibrit eğitim sistemi konuşuluyor. Melez bir eğitim sistemi olan hibrit eğitim sistemi, uzaktan, yüz yüze gibi birkaç eğitim yönteminin bir arada sunulduğu bir eğitim sistemi diyebiliriz. Bunun yanında teorik ile pratik uygulamaların veriliş biçiminde farklı teknolojileri bir arada kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede tek bakış açısıyla yetişmiş bireyler yerine farklı bakış açılarına sahip bireylerin yetişmesini sağlayacağı düşünülüyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir dürtü ile değil kendinden hareket eden bireylerin ön planda olacağı bir sistem olacağı aşikar.

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Aynı şekilde meslek sahibi olmak için de anı durum söz konusu. Şu an yeterlilikleriniz olduktan sonra dünyanın öbür ucunda bir firmada oraya gitmeden çalışabilirsiniz. Dijital altyapısını buna göre hazırlayan firmalar buna dünden hazır. Peki verilen bir işi başınızda amir, patron olmadan belirtilen sürede yerine getirebilir misiniz? Bunun yanında monotonlaşmış iş akışını değiştirebilen, değişime hızlı adapte olan çalışan olabilir misiniz?

Bugün robotlar işimizi elimizden alacak sorunsalında, bildiğimiz robotlardan öte bir memurun yaptığı işi bir tuşla yapabilen uygulamaların geliştiği bir süreçten bahsediyorum. İkametgah belgesi almanın iş süreci nedir? E-devlet üzerinden birkaç tuşa basmak kadar kısa. Bunun daha ötesini düşünün. Hibrit çalışma dünyası buna zemin hazırlıyor.

Tabi bir de hibrit tohum var ki, bu biraz farklı. Çok verim elde eden ama kısır tohumlar olan hibrit tohumlar, melezleştirilmiş tohumlar diyebiliriz. Laboratuvar ortamında geliştirilen tohumlar verimlilik esas alınarak oluşturulmuş genetiği değiştirilmiş tohumlardır. Bunun tarımın açlıkla olan mücadelesi için geliştirildiği belirtilse de seneye tohum vermemesi başka bir sorun. Ata tohumdan daha fazla ürün veren hibrit tohum tercih edilebilir ama gelecek açısından sürdürülebilir tarım fikrini karşılamadığını belirtmek gerekir.

Hibrit araba, hibrit döküm tava gibi hibrit düşüncesinin uygulandığı bir çok alan mevcut. Gelecek hibrit düşünce sistemi üzerine kurulan bir dünyaya doğru kayıyor. Koronovirüs belki de bunu hızlandırdı. Farklı disiplinleri bir arada götürebilecek, zamandan mekandan bağımsız çalışabilecek bireylerin ön plana çıkacağı bir gelecek bizi bekliyor. Bireyselliğin ön plana çıktığı bu gelecek tasavvuru, bize başka neler gösterecek zamanla göreceğiz. Gelecek gelmeden bu dünyaya hazır olmalı ve bu dünyada bizi besleyecek irade, vicdan, empati gibi değerleri geliştirmeli.

Beğendin mi? Buna benzer içerikler üretebilmem için beni Patreon üzerinden destekleyebilirsin.
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyohendis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et