Pazar, Eylül 22SOSYOHENDİS | Algılar | Yönelimler | Değişimler
Shadow

BioNTech CEO’su Uğur Şahin Kimdir?

Amerikan yaşam dergisi olan Forbes, geçtiğimiz günlerde web sitesinde 2020 yılında COVİD-19 salgını döneminde milyarder olan sağlık ve bilim insanlarını listeledi. Aralarında bizim de yakından tanıdığımız BioNTech firması CEO’su Uğur Şahin de yer alıyor.

BioNTech CEO’su Uğur Şahin

Listenin en başında yer alan Uğur Şahin, 1965 yılında Hatay’da doğdu. Babası Almanya’nın Köln şehrinde yer alan Ford firmasına ait fabrikada işçi olarak çalışmasından dolayı 4 yaşında annesiyle birlikte babasının yanında yaşamaya başladı ve bundan sonraki hayatını Almanya’da devam etti. İmmünolog ve onkolog ünvanına sahip olan Uğur Şahin bir profesör. 2008’de kendisi gibi immünolog olan eşi Özlem Türeci ile BioNTech firmasını kurdu. Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde COVİD-19 virüsünün ortaya çıkmasıyla Pfizer ile birlikte aşı çalışmalarına başladı.

Haziran ayından bu yana yapılan testlerle başarılı olmasıyla birlikte şu an birçok ülkede kabul aldı. ABD’de %95 başarı göstermesiyle FDA tarafından onaylanmasıyla birlikte İngiltere’de Aralık ayı içerisinde geliştirilen aşılar uygulanmaya başladı. 2020 yılının Ocak ayından bu yana değerini %160 artıran şirkette %17 paya sahip olan Şahin, net gelirini 4.2 milyar $ seviyesine taşıdı. Kendi ana vatanı olması sebebiyle Türkiye ile özel ilgilenmesi sebebiyle Pfizer aşılarını da önümüzdeki günlerde ülkemize gelmesi bekleniyor. Bununla ilgili açıklamayı Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca twitter hesabında yapmıştı ve mart ayı sonuna kadar 4.5 milyon doz aşının ülkemize geleceğini belirtti.

BIONTECH aşısı ile ilgili anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu dün sizlerle paylaşmıştım. Bu gece 04.30 itibariyle anlaşma imzalandı. Yapılan anlaşmaya göre bu yıl için ayrılan, depolarda hazır beklediğini PROF. DR. UĞUR ŞAHİN hocamızın açıkladığı doz miktarı 550.000 dozdur.

Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 25, 2020

Forbes’in haberinden yola çıkarak şunu da ekleyebilirim: Uğur Şahin’in listenin başında olması gurur verici. Bununla birlikte Uğur Şahin’i tanıtırken vatandaş olarak Almanya olarak yazılması dikkat çekici. Olayın arka planını incelediğimizde Şahin’in ilk başta göçmen olarak Almanya’da yaşadığı daha sonra çifte vatandaş olduğu biliniyor. Firmanın Alman firması göz önüne alındığında bu şekilde yazmalarını normal olarak karşılıyorum. Yazılan metinde ayrıca Türkiye doğumlu olarak belirtildiğini de hatırlatmak isterim.

Uğur Şahin ile ilgili ayrıca Alman Parlamentosu’nda geçen şu konuşmayı da eklemek isterim: Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbaşkanı Armin Laschet, Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada aşırı sağcılara hitaben, “yıllar önce ülkemize gelmiş, eğitim hayatı başarılarla dolu olan iki göçmenin bugün salgına karşı aşı geliştirerek bizlere umut olması bizleri mutlu ediyor. Almanya’daki aşırı sağcıların bunu görmesini diliyoruz.” şeklinde ifadeler kullandı. Umarım, Avrupa’da yükselen radikal sağcı çıkışlara yön verir ve gün geçtikçe artan göçmen krizine yol gösterir.

Görsel Kaynak: NTV

Beğendin mi? Buna benzer içerikler üretebilmem için beni Patreon üzerinden destekleyebilirsin.
Become a patron at Patreon!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyohendis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin