Pazar, Mayıs 19SOSYOHENDİS | Algılar | Yönelimler | Değişimler
Shadow

Jane Austen: Gurur ve Önyargı

Jane Austen tarafından yazılmış olan Gurur ve Önyargı eseri, 19.yy başlarının İngiltere’sini anlatan bir romandır. Toplum yapısı itibariyle sınıf ayrımı, yaşam yeri ile ayrıldığı görülüyor. Bunun yanında ismi olan bir mesleğe sahip erkeğin toplumda üstte konumlandırıldığı anlaşılıyor. Ayrıca, erkekler aile kurmak için şehirden gelip köye yerleşebiliyor. Konu itibariyle gurur ve önyargı altında evlilik sürecinin nasıl geçtiğini anlatan bir eser olduğunu söyleyebilirim.

Gurur, bence çok yaygın bir kusurdur… insan doğası gurura bilhassa eğilimli; o ya da bu gerçek veya hayali özellikten ötürü kendinden memnuniyet duymayan pek az kişi vardır.

Jane Austen | Gurur ve Önyargı | İş Bankası Kültür Yayınları syf.20

Gurur ve Önyargı Konusu: 19.yy İngiliz Toplumunda Evlilik

Belli ki, 18-19.yy İngiliz toplumundaki kadınlarının evlenmesi, hem de varlıklı erkeklerle evlenmesi çok önemli olmalı ki genel itibarıyla kitaptan aldığım izlenimim bu yönde. Zira, kadınların evlenebilmesi için kendilerini erkeklere tanıtmaları, erkeklerin ise evlenmek istediğini evlenmek isteyen kadınlara belirtmek durumunda. Gurur ve Önyargı  çerçevesinde şunu diyebilirim ki, evlenmek için erkeğin ailesinin birinci derece rolü yok. Sadece tavsiyelerde ve dileklerde bulunabilirler. Kadınların anne-babası ise sadece rızası ve onayı alınan kişiler olarak rol alıyorlar. Bu açıdan onayı ve rızası alınmadan evlenen kadınlara 18-19.yy İngiliz toplumu iyi bakmıyor. Bu tarz bir evliliği toplum da onaylamıyor. Evlenecek kadınlar, erkeklerin düzenlediği balolar da seçiliyor. Erkekler, baloya katılan kadınlar arasında seçeceği kadınla dans ederek tanışıyor ve niyetini belirtiyor. Bu başlangıçla danstan memnun olan erkek evlenmeye kadar götüren süreç için gerekli adımları atıyor. Kadın evlenmeyi kabul ettikten sonra kadının anne-babasından rıza ve onay alınıyor ve evleniyorlar.

Gurur ve Önyargı Neden Başyapıt?

Gurur ve Önyargı eserinin başyapıtlar arasında ve Jane Austen’in en iyi eseri olarak gösterilmesinin sebebi bence şundan olduğunu düşünüyorum: Hayatında hiç evlenmemiş ve evden dışarı fazla çıkmamış birisinin, toplumunda yer alan evlilik sürecinin bu kadar detaylı anlatabilmesi. Bu hayret edilesi bir şey olsa gerek.

Gurur ve Önyargı Nasıl Bir Eser?

İş Bankası Kültür Yayınları Hasan Âli Yücel serisinin birinci kitabı olan Gurur ve Önyargı eserinde, akıcı bir dil kullanılmış. Günlük yaşam içerisinde duyduğumuz diyalogların benzerlerini eserin içinde okumamız kitabı okunası kılıyor. Bu da içimizden bir eser hissi uyandırsa da olayların 19.yy Britanya topraklarında geçmesi, hem mekan hem zaman açısından arada mesafelerin olduğunu gösteriyor. Eserin çevirisi, yazar ve çevirmen olan Hamdi Koç tarafından yapılmış. Nedenini bilmemekle beraber, tercüme açısından cümle anlamsızlıklarının yer aldığını söyleyebilirim.

Sonuç olarak, herkes gururun cezasını bir şekilde çekiyor, önyargıların kurbanı oluyor. Jane Austen kurguladığı olaylarla bunu ispatlamaya çalışmış. Belki de, yazarın yaşadığı hayatta, evden çıkmamasına ve evlenmek istememesine sebep olan toplumun ona beslediği önyargılar sonucu kendisinde oluşan gururu, bu eserde anlatmaya çalışmıştır.

Gurur ve Önyargı Neyi Anlatıyor?

Bu sorunun cevabını Gurur ve Önyargı Konusu: 19.yy İngiliz Toplumunda Evlilik başlığında anlatmıştık. Kısaca cevap verecek olursak, 19.yy İngiliz toplumunda evlilikler nasıl gerçekleşiyor sorusunun cevabına ulaşabilceğiniz bir eserdir. Aşk gibi duygusal bir eylemi evlilikle nasıl sonuçlandığını, bu aşamada neler yaşandığına şahit olacaksınız.

Gurur ve Önyargı Hangi Akım?

Jane Austen, 18.yy da başlayan Romantizm akımında etkilenerek bu eseri kaleme almıştır. Eserde kadının toplumda ön planda olduğunu göstermesiyle Romantiz akımından etkilendiğininn en önemli belirtilerindendir.

Aşk ve Gurur ile Gurur ve Önyargı Aynı mı?

Orjinal adı Pride and Prejudice olan eser, ülkemizde farklı iki isimle okuyucusuyla buluşmaktadır. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan Gurur ve Önyargı olarak karşımıza çıkan eser, Can Yayınları’ndan Aşk ve Gurur olarak yayınlandı. Sonuç olarak ikisi de aynı eser.

Beğendin mi? Buna benzer içerikler üretebilmem için beni Patreon üzerinden destekleyebilirsin.
Become a patron at Patreon!

1 Comment

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sosyohendis sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et